Szotyi-buli a hazai pályán (GYÜRKI ILDIKÓ – CSELLISTA ÉS HEGEDŰS)

KULTÚRAZENE

HELYI MŰVÉSZEINK, ALKOTÓINK ÉS TEVÉKENYSÉGÜK BEMUTATÁSA!
címke: GYÜRKI ILDIKÓ

Zárda Norbert barátom már vagy három, de az is lehet, hogy négy esztendeje kopogtatott be először a sülysápi Wass Albert Művelődési Központ ajtaján, mondván, szívesen muzsikálgatna barátaival nekünk, ha alkalmat adnák rá néha.  Azóta sok víz lefolyt a Dunán!

A Szotyola közreműködött a könyvbemutatónkon, a szoboravatónkon, a gyereknapjainkon, a versünnepeinken, és megkedveltették magukat Nagykátán, Tápiószelén, de még a Tápió-vidék és az ország határait is áttépegették. De azért Sülysáp, a WAMKK marad a „hazai” pálya, főleg így, hogy Csanádi Ádám kollégám Tápiósápra való át-és előlépésével Norbert immár lelkes kollégám is lett. Ebben a népművelő-tanonc mivoltában most kapkodhatta is a fejét! Ma délelőtt egyszerre volt zenész, zenekarvezető, saját maga hangosítója, muzsikus társainak és a hozzánk vendégségbe érkező gyerekeknek a házigazdája.

Tarnavölgyi László- Képek a buliról! 

A Szotyola márciusban betegség miatt elmaradt koncertjét pótolta ezen az áprilisi délelőttön. Nagy volt a drukk mindannyinkban, hiszen a tavaly, Nagykátán közel 700! gyermeknek nagy sikerrel bemutatott új, „boszorkányosan” jó kerettörténettel körbevett, interaktív zenebonát most egy új felállású együttes adta elő.

A „Szotyi-magból”, a Zárda Norbert  – Panyik Marianna – Móczár László trióból Marianna a kismamai teendői, a szigetszentmiklósi távolság miatt most egy darabig elmarad.  Kőrizs Tünde, sülysápi óvónő gyakorlatilag szintén alapító tagnak tekinthető. A basszus gitár mellett, Norbival együtt, énekesként is ügyesen pótolja Mariannát.

Új a csapat hegedűse is, a farmosi gyökerekkel rendelkező, a Kovács Pál Farmosi Zenekarban is muzsikáló, amúgy Valkón lakó Gyürki Ildikó.

L2hv

Friss ember Jampi is, a profi dobosunk. Amellett hogy az új tagok kiváló muzsikusok, láthatóan átérzik a „Szotyi életérzést”. Szimpatikus, jóemberek: köztünk van a helyük! Isten hozta őket!

És akkor a koncertről.
Remek, kedves gyerekversek a csigaházastársakról, a Balatonról, a lovaskocsiról, az Esti mese mackójáról és más, ehhez hasonló fontos dolgokról. Fülbemászó dallamok, Norbi és a zenekar szerzeményei. Egy ötletes kerettörténet, amelyben legelőször is egy gonosz boszorkány hívja fel Norbit. Azt állítja a hang, hogy a gyerekek rosszak, nem köszönnek, nem mosnak kezet, nem eszik meg az ebédet, csak a számítógépet és tévét nézik… ezért a boszi elveszi tőlük a karácsonyt, húsvétot, a Mikulást… Hacsak Norbi és Szotyola nem talál legalább száz jóravaló gyereket. No, a sülysápi óvó nénik és dadusok nemhogy száz, de legalább 200 jó gyereket hoztak el a művelődési házunkba!  Az apróságok vevők voltak mindenre! Felmentek a színpadra dobolni, hogy helyettesítsék a kávézgató Jampit, lovaskocsikáztak Norbival, belekiabáltak a boszorkány fülébe… táncoltak, rázták magukat, csápoltak, vonatoztak,…. házibulit csináltak a koncertből és egyáltalán, nagyon jól érezték magukat!

Mi is!

A sülysápi WAMKK gyermekprogramja, ha tetszik hosszú távú, években megtervezett „projektje” hatodik éve járja a maga útját. Működnek a gyermeknapjaink, a város nagyrendezvényein, a Szent István napokon, a Városavatón, de minden Ihajla táncházban is, mindig gondolunk a gyerekekre. Volt már nálunk mászófalas, kötélpályás kalandpark, Kolompos koncert, Alma Zenekar. Magunkénak érezzük a Csicsergő napokat, a Sülysápi Mesés Óvó Nénik a város a Tápió-vidék egészén keresett „kulturális árucikké” váltak, a Csicsergő Óvoda pedagógusaival tavaly kitaláltuk az Ovis Majálist…

Mégis, nekem ezek az ovis matinék a legkedvesebbek!

A gyerekek évente hat-hét alkalommal jönnek el hozzánk. Mire kisiskolások lesznek, „rászoktatjuk” őket a közösségben élvezhető, minőségi, életkoruknak megfelelő kulturális programok élvezetére. (Bízunk benne, hogy egyszer majd a sülysápi kisiskolásokat is elhozzák a pedagógusok ezekre a színházakra, játszóházakra, táncházakra, koncertekre… de ez még egy kicsit odébb van.)

A sülysápi ovisok név szerint ismerik a WAMKK népművelőit. Ránk köszönnek, nem csak a művelődési házban, de ha anyuval, nagyival az utcán sétálgatva látnak minket, akkor is. A Csicsergő Alapítvány, a Csicsergő Óvoda, a Sülysápi Mesés Óvónők, a Jómadarak Kórus, a Szotyola Zenekar és a Wass Albert Művelődési Központ együttműködését Sülysáp Város Önkormányzata, az Összefogás Sülysápért Egyesület, és Győri Antal, a sülysápi helyi járatú autóbuszokat üzemeltető Gyorspeed Kft támogatja.

www.tapiokultura.hu

©2013 idStudio & SMThemes.com