LOUIS RESO (RÉSŐ LAJOS) – FESTŐ

FESTŐMŰVÉSZET

HELYI MŰVÉSZEINK, ALKOTÓINK ÉS TEVÉKENYSÉGÜK BEMUTATÁSA!
címke: LOUIS RESO (RÉSŐ LAJOS)

 

1935. október 4-én született Hajdúnánáson, családjával 1940-ben költözött fel Budapestre. Az általános iskola után szerszámkészítőnek, valamint párhuzamosan esti iskolában rajzot tanult. Sokat járt tárlatokra, múzeumokba, így találkozott egy alkalommal a Műcsarnokban Ravasz Lászlónéval, aki javasolta, hogy jelentkezzen a Műcsarnokba, ahol budapesti és vidéki kiállításoknál kellene segítenie.

Kedvenceink:

1954 nyarától dolgozott a Műcsarnokban  így volt szerencséje alkotásokat tanulmányozni, művészeket megismerni, akik megnézték és korrigálták rajzait. Itt ismerkedett meg Horváth Ferenc festőművésszel is, aki sokat segített neki, amikor 1955-ben felvételizett a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, sajnos sikertelenül. Ugyanezen év szeptemberében búcsúzott a Műcsarnoktól, októberben pedig behívták sorkatonának a rétsági páncélosokhoz. 1956-ban, a forradalom kitörésekor Marcaliban állomásozott, ahonnan a tiltás ellenére egy katonatársával elindultak gyalog Budapestre családjaikhoz. Miután rendben találta  hozzátartozóit vonattal elindult  vissza Marcaliba, de a félelem miatt, hogy bebörtönzik, mint katonaszökevényt, Szentgotthárd felé vette az irányt, majd végül Körmendről gyalogszerrel átlépte a határt. Ausztriából Strasbourgba utazott, majd Müttersholtzban vállalt munkát egy textilüzemben. 1957 nyarán költözött Párizsba, ahol munkát vállalt, mellette rajzolt.

1958-ban jelentkezett az École Nationale Supérieure de Beaux-Arts-ba, ahova sikeresen felvételt nyert, valamint elnyerte a francia állam ösztöndíját is, ami biztosította megélhetését a főiskolai évek alatt. Tanárai voltak Roger ChapelainMidy és Lemagne. Első kiállítására eljött Gáll Ferenc és Emánuel Béla festőművész is. Czóbel Béla, aki ekkor szintén Párizsban élt sokat segített neki, korrigálta munkáit.

 

Elérhetőséglouisreso.blogspot.hu

 

1959-ben tanulmányútra ment Cannes-ba és Milánóba. Párizsba visszatérve Perczel Zita színésznő és férje segítettek neki képei eladásában. 1961-től a főiskola már nem tudta biztosítani számára az ösztöndíjat, ezért – valamint Czóbel Béla és Gáll Ferenc javaslatára – Amerikába utazott, hogy ott dolgozva elég pénzt gyűjtsön, hogy Párizsba visszatérve befejezhesse az iskolát és műtermet veheseen. 1961 nyarán érkezett New Yorkba, ahol az Amerikai Magyar Művészszövetségbe került Hangai Szabó Miklós segítségével, és innentől kezdve folayamatosan kiállított velük New Yorkban és más amerikai városokban. Három-négy galériának dolgozott hosszabb-rövidebb ideig, valamint magánrendelők vették munkáit. 1966-ban megkapta az amerikai állampolgárságot. 1967-ben utazott vissza Párizsba, de a pénze így sem volt elég a megélhetésre, ezért Provance-ba, Bonnieux-be költözött. Itt  ismerkedett össze és kötött barátságot Adry Novoli festőművésszel és családjával.
1967-ben tért vissza New Yorkba, ahol továbbra is szerepelt az Amerikai Magyar Művészszövetség és más galériák tárlatain, valamint egy reklámhírdetéssel foglalkozó stúdiónak festett háttereket. 1968- ban, 12 év után tért haza családjához Magyarországra. 1970-ben visszalátogatott Provance-ba, ahol a Novoli családnál hagyta néhány munkáját, amik ezután kiállításokon szerepeltek. 1971-ben újra Provance-ba utazott, majd a Novoli családdal közössen vásároltak Pont-de-Rhaud-ban egy birtokot két házzal. Itt telepedett le és rendezett be magának  műtermet. Ezt követő években felváltva élt Provance-ban és New Yorkban, és itt részt  vett egyéni és csoportos kiállításokon. 1994-től csak könnyű munkát tudott vállalni, a festést egy időre mellőznie  kellett megromlott látása miatt. Később újra visszatérhett az alkotáshoz, majd 2001-től nyugdíjba lépett és visszaköltözött Budapestre. Azóta felesegével együtt megosztják idejük Budapest és Pont-de-Rhaud között.

louisreso.blogspot.hu

©2013 idStudio & SMThemes.com