FELHÍVÁS! VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

HÍREK | Nincs hozzászólás

 1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.
 2. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.
 3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyugati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétekvakcina.
 4. A vakcinát tartalmazófólia kapszulát az ernber számára bűzös, de a rókák áltat kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4cm átmérőjű, kb. 1.5cm magas, szürkésbarna színű. A róka, .miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe. 
 5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.
 6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni: “ A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított tizennégy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani (ebzárlat) , és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó Intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.
  1. Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtartalmú fertőtlenítőszerrel vagy ennek hiányában 70%-os alkohollal történő lemosás. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fertőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érintkezés esetén védőoltásra nincs szükség.
  2. Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!
 7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított tizennégy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tartani (ebzárlat) , és csak pórázon szabad közterületre vinni. Ajelzett időszakalatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó Intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.
 8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST” A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT VAGY VADÁSZTÁRSASÁGOT. 
 9. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa! 
 10. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állatorvosok és orvosok szolgálnak.

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA:

2014. április 5-10-ig.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

FELHÍVÁS! VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS (*.pdf) (355)

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .