UNIÓS FORRÁSBÓL VALÓSULT MEG AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG FOKOZÁSA A VALKÓI ORVOSI RENDELŐ ÉPÜLETÉBEN

HÍREK | Nincs hozzászólás

10 millió Ft-os Európai Uniós támogatással valósult meg.

valkó_ egeszseghaz_látványterv3A projekt alapvető célja volt az energiahatékonyság fokozása a Valkó, Szabadság út 72. (hrsz.: 747) szám alatt található orvosi rendelő épületében. Az ingatlan korábbi állapotában nem felelt meg a korszerű energetikai feltételeknek, emiatt fenntartása gazdaságtalan működést eredményezett, üzemeltetése költségigényes volt. Az alap egészségügyi feladatok biztosítására, ellátására egy háziorvosi rendelő, egy fogászati rendelő és gyermek-csecsemővédelemi szolgálat működik a településen, amely közel 2400 főt szolgál ki. A rendelő épületének felújítására szükség volt, mivel az régi, felújítva és bővítve nem volt. Szükségesnek láttuk megfelelő akadálymentesített rámpa kialakítását a mozgássérült betegek részére. Az épület hőszigetelése nem volt megoldott, nyílászáró szerkezetei elavultak, fűtési rendszere korszerűtlen volt. A projekt eredményeképpen az egészségház épülete az „F” energetikai besorolásból a beruházás megvalósítását követően „A” energetikai besorolásba ért el. A becslések szerint a projekt eredményeképpen a fenntartási költségek éves szinten több mint 0,5 millió Ft-tal csökkenek majd.

A beruházást műszaki és energetikai vizsgálatok előzték meg. A nyílászárók cseréi, az épület felújítása elodázhatatlan volt, mivel műszaki állapotuk nem volt kielégítő. Az épületrészek, a nyílászárók hő átbocsátási tényezője többszöröse a jelen kor követelményértékeinek. Projektünk célja az épület energetikai szempontú felújítása, az energiahatékonyság fokozása, amely révén csökken az intézmény fenntartási költsége. Projekt keretében megvalósuló tevékenységek: homlokzati hőszigetelés, födémszigetelés, tetőszigetelés, fűtéskorszerűsítés és nyílászárócsere. A projekt megvalósulásával az épület A kategóriájú energiatanúsítvánnyal rendelkezik. A pályázat közreműködő szervezetével 2014. februárban került aláírásra a Támogatási Szerződés. A kivitelező a szerződés szerinti teljesítési határidőre a felújítási munkákat készre jelentette, 2015 májusában megindult a műszaki átadás-átvételi eljárás is. Ezt megelőzően saját beruházásból kellet megjavítatnunk a tetőszerkezetet, mivel annak héjazata erősen sérült volt és veszélyeztette volna a projekt eredményes kivitelezését.

A projekt eredményeként a orvosi rendelőnk energiafelhasználását várhatóan 20 évre optimalizálni tudjuk. A projekt közvetlen eredményeként megvalósult a fogyatékkal élők egészségügyi alapellátáshoz való könnyebb hozzájutása, valamint az orvosi rendelőben dolgozók munkafeltételeinek javulása. Mindezek által a betegek alapellátása is jelentősen javult és 2015. júniustól egy megújult, energetikailag modern rendelőt használhatnak a valkói lakosok.

 

További információ:
Valkó Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
2114 Valkó, Rákóczi utca 3.
06 28 483 443

www.valko.hu
[email protected]

 

Címke:  

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .