NAV – SAJTÓKÖZLEMÉNY – Úton vannak a bevallási csomagok

HÍREK | Nincs hozzászólás

Budapest, 2014. január 20.

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A NAV ebben az évben is elkészíti a bevallást azoknak, akik ezt igénylik.

Elkezdődött a bevallási nyomtatványok postázása. A NAV az adózói szokásokat figyelembe véve állította össze az szja-egységcsomagokat, így a csomag csak azt tartalmazza, amire az adózónak szüksége van bevallási kötelezettsége teljesítéséhez. A nyolcféle csomagból az egyik elektronikus formátumú, és azok ügyfélkapus tárhelyére érkezik, akik az előző évben elektronikus úton nyújtották be bevallásukat.

A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó- bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). A januári és februári határidőkhöz kapcsolódó nyilatkozatok:

13NY29 jelű nyilatkozat a személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához,
1353NY jelű nyilatkozat az adóhivatal által készítendő egyszerűsített bevalláshoz.

A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos információk egyszerűen követhetők a www.nav.gov.hu honlapján, ahol többek között kiemelt menüpontként, SZJA címszó alatt szerepelnek a letölthető nyomtatványok internetes kitöltő-ellenőrző programjai, továbbá a kitöltést segítő útmutatók. A NAV minden határidőről, kötelezettségről és lehetőségről folyamatos tájékoztatókat hoz nyilvánosságra országszerte a sajtóban, az ügyfélszolgálatokon, honlapján és facebook oldalán.

 

page1image17816

Szja-bevallással kapcsolatos határidők 

határidő
kötelezettség / választható lehetőség
január 31.
nyilatkozat benyújtása a munkáltatói adó-megállapításról
február 17.
nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről (választható)
február 25.
egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magánszemélyek, valamint  evás egyéni vállalkozók szja-bevallása
május 20.
magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése

 
 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága 

Címke:  

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .