A honvédség is segít! Hóhelyzet: percről – percre :: Honvédelem.hu

HÍREK | Nincs hozzászólás

A Magyar Honvédség az ország több pontján megkezdte a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzetben a mentési munkálatokat – honvédségi járművekkel katonák mentik a hó és a fagy fogságába került embereket. A munka egész éjjel folyt és jelenleg is folyik. Már lánctalpas eszközöket is bevetettek. Cikkünk folyamatosan frissül – immár helyszínen készült fényképekkel is! (Frissítve: 00:31-kor!)

 

Mint korábban megírtuk: a Magyar Honvédség felkészült egy esetleges téli katasztrófahelyzetre.  

19.00

Éjszakai szállást biztosít az MH Bakony Harckiképző Központ azoknak, akik a rendkívüli időjárási helyzet miatt március 14-én, csütörtökön nem tudtak hazajutni a településről. A Megyei Védelmi Bizottság kérésére az alakulat várpalotai, Átvonuló Nőtlen Szállóján biztosít éjszakai szállást azoknak, akik a rendkívüli időjárás miatt a településen ragadtak. A Védelmi Bizottság a Jószerencsét Művelődési Otthonban ezekben az órákban is várja azokat, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

20.00

Mészáros József alezredes, az MH BHK törzsfőnök tájékoztatása szerint a szálló összesen 70 fő számára tud ellátást biztosítani. A jelentkezőket honvédségi járművekkel szállítják a szálláshelyre. Az érintettek többsége diák.


21.00

Este kilenc óráig összesen 54 fő élt a honvédség nyújtotta segítséggel, közülük 26 nő és 8 gyerek.

21.30

Az alakulat speciális járműveivel eddig 150 embert szállított el az átmeneti melegedőnek kijelölt hajmáskéri vasútállomásra.  A mentés folyamatosan zajlik. Az erős szél és az egyre inkább csökkenő hőmérséklet miatt a hóhelyzet egyre kritikusabbá válik.

23.10

A honvédség járműveit riasztották egy Gyulafirátót és Hajmáskér között elakadt busz mentéséhez csütörtök este – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyelete az MTI-vel. Az elakadt buszon egy cukorbeteg és egy csecsemő is tartózkodik.

Az MH Bakony Harckiképző Központjából, Várpalotáról két Ural teherautó indult a mentésükre – tette hozzá az ügyeletes. A két gépjármű egyébként az éjszaka folyamán megállás nélkül menti a rászorulókat.


23.55

Miért is kell segítenie a honvédségnek? (Rövid összefoglaló)

A 8-as út Veszprém és Székesfehérvár közötti szakaszán már a késő délelőtti órákban részlegesen lezártak útszakaszokat, mert a gyorsan jegesedő úton kamionok fordultak keresztbe. A legfőbb problémát persze ebben a térségben is az orkán erejű szél okozza. A helyzet az idő múlásával, a hőmérséklet csökkenésével, és a hó mennyiségének növekedésével egyre rosszabbá vált – mind több és több jármű akadt el a tavaszi télben.

Az a buszjárat, amelyhez például az MH Bakony Harckiképző Központ mindent járó gépjárműit, az Uralokat riasztották, 13.15-kor indult Budapestről és 16.30-kor kellett volna Ajkára érnie. A busz este kilenc óráig csak a Várpalota közeli Hajmáskérig jutott, ahol a veol.hu információi alapján azóta vesztegel. A buszon, írja a honlap, legkevesebb negyven utas tartózkodik, köztük csecsemők és különféle betegségben szenvedő emberek. A veol.hu szerint egy tűzoltóautó kimentette a leginkább rászorultakat, de az is elakadt a jeges-havas úton.

Azért, hogy érzékeltessük a jelenlegi időjárást, leírjuk, hogy jelenleg a szabadban az ilyenkor javasolt réteges öltözködés ellenére percek alatt is át lehet fázni. Mivel a legfrissebb előrejelzések szerint a szél erőssége még nemzeti ünnepünkön sem csökken, rengeteg embernek kellene a szabadban töltenie az éjszakát, ha nem szállítanák el őket különféle melegedő helyekre.

0.10 

A KatonaSuli-programban résztvevő, várpalotai Faller Jenő Szakközépiskola- és Kollégiumban is melegedő helyet alakítottak ki – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Szausev Xénia, az MH Bakony Harckiképző Központ kommunikációs főelőadója. Kérdésünkre megerősítette: két Ural-típusú katonai tehergépjármű az éjszaka folyamán megállás nélkül szállítja a különböző településeken kialakított melegedő helyekre a rászorultakat. 

1.40

„A Magyar Honvédség az ország több pontján megkezdte a mentési munkálatokat” – nyilatkozta honlapunk kérdésére Tabiné Darabos Anna őrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztje. Hozzátette: a katasztrófahelyzet felszámolásában részt vevő állomány munkáját a Székesfehérváron települő parancsnokságról koordinálják.

2.00

„Veszprém megye legkritikusabb pontján, a Hajmáskér-Öskű körzetében lévő torlódást sikerült felszámolni – ott mintegy ötven jármű vesztegelt -, mindenkit Veszprémbe vittek, melegedőkben vagy rokonoknál helyezték el őket” – tájékoztatta az MTI-t Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


8.00

Folyamatosan dolgozik a honvédség

Az éjszaka folyamán, és ezekben az órákban is, több mint húsz honvédségi, személyszállításra alkalmas gépjármű (például Ural, Kraz, katonai mentőautók és egy lánctalpas harckocsivontató), valamint körülbelül harminc fős állomány dolgozott és dolgozik folyamatosan a bajba jutott emberek és járművek megmentésén – tájékoztatta honlapunkat Tabiné Darabos Anna őrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztje.

Az őrnagy elmondta: március 14-én este tíz órakor rendelték el a katasztrófavédelmi operatív csoport készenlétét, de ezzel párhuzamosan az azonnali életveszély elhárítása miatt különböző honvédségi eszközök már megkezdték a munkát. Megtudtuk, hogy a védelmi bizottságok kérésére, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárának jóváhagyásával, a Honvéd Vezérkar főnök intézkedése alapján nagyüzemben megindult a téli veszélyhelyzet elhárítása.

„Nagyon sok busz és gépkocsi akadt el a hóban, katonáink főleg a benn rekedt embereket mentették és szállították el az átmeneti melegedő helyekre. Ideiglenes szállást alakítottunk ki az MH Bakony Harckiképző Központnál, illetve a balatonkenesei Honvédüdülőben is. Lánctalpas vontató járművünk jelenleg Ács községből egy mindenórás kismamáért indult, míg a várpalotai alakulat mentőautói reggel hat órától dialízises betegeket szállítanak kórházakba” – nyilatkozta Tabiné Darabos Anna őrnagy. Hozzátette: a helyzet folyamatosan változik, rengeteg kérés érkezik az alakulatokhoz és az operatív törzshöz.

8.15 

Akik segítenek

A Magyar Honvédség alakulatai közül jelenleg az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred vesz részt a katasztrófahelyzet felszámolásában. 

8.30

MH BHK: több mint félszáz embert mentettek ki 

A várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ az éjszaka folyamán több mint ötven embert mentett ki a hó fogságából és szállított biztonságos helyre – közölte honlapunkkal Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó. Veszprém – Tés – Csór útvonalon két Ural-teherautó járta és járja folyamatosan a környéket. Az éjszakai műszak befejeződött, jelenleg a készenléti csapatot szervezik, hogy minél nagyobb létszámban lehessen katonákat bevonni a mentésbe. „Az Átvonuló Nőtlen Szállón az odamenekítettek étkezése megoldott, az alapellátás zavartalanul működik. A bajba jutottak további parancsig maradhatnak az épületben” – fogalmazott a főelőadó.

9.20 

Katasztrófavédelmi feladatok ellátásához riasztották a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet is – tájékoztatta honlapunkat Sályi Gergő törzsőrmester, az alakulat protokoll-zászlósa.

9.30

Veszprém, Medina: honvédségi segítség

Az MH 54. Veszprém Radarezred Veszprémben és Medinán is két-két tehergépjárművel vesz részt a mentési munkálatokban – közölte a honvedelem.hu-val Péter Gergely hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje. Megtudtuk, hogy az éjszaka folyamán Veszprémből Hajmáskér irányába indult egy teherautó, másik pedig Balatonakarattyára. Utóbbi helyen főként gépjárműveket szabadítottak ki a hó fogságából.

„Alakulatunk katonái jelenleg a Berhida – Öskű – Hajmáskér térségéből betegeket szállítanak a veszprémi kórházba” – mondta a hadnagy. Hozzátette: a medinai réskitöltő radarszázad alegységének kijelölt állománya két Ural-típusú tehergépjárművel, Tamási környékén folytat mentési munkálatokat.

9.55 

Munkában a logisztikusok is 

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred kijelölt állománya már március 14-én felkészítette az alakulat technikai eszközeinek felkészítését az esetleges segítségnyújtásra. A parancs megérkezését követően hajnali háromkor kezdték el a személyszállítási és vontatási munkát – közölte a honvedelem.hu-val Szikszai László alezredes, az alakulat törzsfőnöke, egyben a helyi operatív csoport vezetője. „A munka jelenleg is folyik. Négy különböző típusú technikai eszközünket vetettük be, többek között Marcali és Siófok környékén” – fogalmazott az alezredes. Hozzáfűzte: a kaposvári logisztikusok készen állnak a további segítségnyújtásra is.

10.10 

„Nem volt életszerű” 

Az MH Bakony Harckiképző Központja a Veszprém Megyei Védelmi Bizottsággal együttműködve csütörtök kora este óta részt vesz a zord időjárás miatt a közutakon rekedt emberek mentésében. Hernyes Tamás százados, az MH BHK Hadműveleti főnökség beosztott tisztje – a mentésre kirendelt egyik Ural tehergépkocsiban – csapatával több, mint tizenkét órán át járta Várpalota környékét. 

Milyennek látta a helyzetet, hogyan tudná leírni a látottakat? 

Egész egyszerűen: katasztrofális volt a helyzet. Talán az a legpontosabb, ha úgy fogalmazok: nem volt életszerű.

Hogyan reagáltak az emberek a honvédség és a katonák megjelenésére? 

A megjelenésünknek természetesen örültek, kis túlzással talán azt is mondhatom, hogy a teherautókon ülők körében már egészen felszabadult volt a hangulat. Ugyanakkor természetesen az is látszott, hogy az úton rekedt emberek belefáradtak a hosszú várakozásba, és emiatt nyilván a legtöbben idegesek voltak.

Mennyire váltak be a mentéshez kirendelt gépjárművek? 

Sokkal több hasznukat vettük, mint ha egy civil teherautóval mentünk volna. Ahol a rendőrség a közutakról visszafordította az autósokat, ott mi még elég jól elboldogultunk. Persze, van olyan terep, ami még az Ural-nak is sok: jeges, hóátfúvásos domboldalakon időnként mi is elakadtunk.

A védelmi bizottsággal zökkenőmentes volt az együttműködés? 

Velük az ügyeletes tiszt tartotta a kapcsolatot, de a tőle kapott utasításokból az látszott, hogy velünk együtt a védelmi bizottság is mindent megtett a minél gyorsabb és hatékonyabb mentés érdekében.

10.30 

T-72-esek is elindulnak 

A katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el – tájékoztatta honlapunkat Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt. Összesen hat darab lánctalpas technikai eszköz indul útra a következő egy órán belül Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyékben.

„T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak” – mondta az MH ÖHP kommunikációs tisztje.

10.35

Orvosokat vittek a vegyivédelmisek

Március 14-én, 22:30 óra óta a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj két terepjáró tehergépkocsija vesz részt a rendkívüli időjárásból adódó feladatokban – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Kocsis Balázs százados. Az alakulat kommunikációs tisztje hozzátette: március 15-én, délelőtt 10 órától újabb erőket vontak be a mentésbe: négy terepjáró tehergépkocsi, két személyszállító jármű és két vontató áll készenlétben. A személyszállítók hamarosan útnak is indulnak, hogy Fejér és Veszprém megyékben nyújtsanak segítséget.

Moldován Péter százados vezette azt a csoportot, amelyik csütörtök este indult el segítséget nyújtani a két terepjáró tehergépkocsival a székesfehérvári ezredtől. Kérdésünkre válaszolva elmondta: Székesfehérvár, Sárkeresztúr és Bodajk térségében összesen nyolc autót kellett kiszabadítaniuk a hó fogságából. Ezt követően pedig egy orvos csoportot juttattak el Bodajkra, akiket egy várandós kismamához riasztottak.

Aztán a délelőtti órákban – már visszafelé a laktanyába – a megyei katasztrófavédelem kérésére újabb autókat mentettek ki a havas 81-es számú főútról.

10.43

Bevetették a PTSZ-eket

Az operatív csoport megalakulása után egy PTSZ-M, közepes, lánctalpas úszó gépkocsi indult el az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájából csütörtökön este – mondta el honlapunknak Mátyás Andrea az alakulat kommunikációs főelőadója. Hozzátette: egy hóban elakadt mentőt kellett kiszabadítaniuk. A mentőautóban betegek is voltak.

Három gépkocsival a Magyar Honvédség nullaponti bázisára vonultak ki este 10 óra után, hogy egy, a környék településeit is érintő áramszünet elhárításában segédkezzenek.

Az ezred húsz katonája és hat darab technikai eszköze jelenleg a 81-es számú főúton elakadt járművek mentésében segédkezik – tudtuk meg.

11.45 

Lánctalpasok Várpalotán 

Az MH Bakony Harckiképző Központ hajmáskéri kiképző központjából indult el az a két lánctalpas eszköz, amelyeket Veszprém megyében mentési célból bevet a honvédség. Az eszközök jelenleg Várpalotán várják a bevetési parancsot – közölte honlapunkkal Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó.

12.35 

Bőnybe indultak a piros barettsapkások 

Délben Bőny településre indult az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred két technikai eszköze, hogy ott a hóban elakadt kamionokat mentsenek – mondta Sályi Gergő törzsőrmester, az alakulat protokoll-zászlósa.

12.50 

Újabb tehergépjárművek indultak Veszprémből 

Két katonai tehergépjármű indult vesedialízises betegekért Várpalotára és környékére – informálta a honvedelem.hu-t Péter Gergely hadnagy, a radarezred kommunikációs tisztje.

13.05 

Pápa és környéke: katonák a hó ellen 

Az MH Pápa Bázisrepülőtér kijelölt állománya, három Ural típusú tehergépjárművel vesz részt a katasztrófahelyzet mihamarabbi elhárításában – mondta kérdésünkre Soproniné Szabó Éva zászlós, az alakulat kommunikációs altisztje. Megtudtuk, hogy a pápai katonák a 83-as számú főúton eddig három kamiont és nagyon sok személygépkocsit szabadítottak ki a hóból.

„Dél körül indult el a bázisról egy Ural, amelyik dialízis kezelésre viszi a környező elzárt falvak betegeit. A városban és környékén jelenleg is orkán erejű szél fúj. Katonáink jelenleg a pápai elkerülő út mentesítésében segítenek” – tette hozzá a zászlós.

13.10

A honvédség katonái és harci járművei segítik a mentést

A télies időjárás okozta rendkívüli helyzetben a Magyar Honvédség katonái, valamint harci járművei, köztük lánctalpas gépek is segítik a mentést.

A Magyar Honvédség alapfeladatai között szerepel a hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához. A télies időjárás okozta rendkívüli körülmények miatt csütörtök késő este a katonai Katasztrófavédelmi Operatív Törzs a vezető ügyeleti szolgálatok útján elrendelte az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) műveletvezető csoportjának aktiválását. A csoport riasztotta és készenlétbe helyezte a honvédség téli vészhelyzet-felszámoló és mentőcsoportjának tagjait.

A katonák éjjel életveszélyes helyzetek megoldásában, valamint hóban rekedt tömegszállítási eszközökön lévők mentésében vettek részt. A tucatnyi eset között volt például, amikor buszon ragadt utasokat kellett menteni (Várpalota és Hajmáskér között, valamint Csémpuszta és Takácsi közelében), a Dad-Szákszend összekötőúton pedig egy sebesülteket szállító mentő került bajba, amelyet lánctalpas vontató mentett ki a hó fogságából.

A munkálatokban hat alakulat – tatai, veszprémi, pápai, várpalotai, kaposvári, székesfehérvári helyőrségek – mintegy 40 katonája közvetlenül a végrehajtásban, a mentésben vett részt. A honvédség minden esetben a katasztrófavédelem által kijelölt melegedőhelyre szállította a bajbajutottakat. A honvédség továbbra is részt vesz a mentési munkálatokban, délelőtt három helyőrségről összesen hat lánctalpas gépet indítanak el a hóban rekedtek segítésére, továbbá a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kérése alapján a Bakony Harckiképző Központ terepjárókat biztosít a dialízises betegek szállítására.

(MTI, Honvédelmi Minisztérium )

13.15 

Hóból szabadulni 

Korábban hírt adtunk arról, hogy két PTSZ várja a bevetési parancsot Várpalotán. Mészáros József alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ törzsfőnöke a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a hajmáskéri bázison üzemkész állapotban lévő lánctalpasokat az eredeti tervekkel ellentétben a hatalmas hóakadályok miatt még nem sikerült megközelíteni.

„Most értesítettek, hogy egy helyen sikerült áttörni a hófalat. Remélem, hogy a lánctalpasokért induló állomány meg tudja tisztítani az utat. Az eszközök menetkészek, egy óra alatt Várpalotára érnek” – nyilatkozta a törzsfőnök.

13.27

Tata: lánctalpas eszközöket vezényeltek ki

Lánctalpas technikai eszközökkel vesznek részt a rendkívüli téli időjárás okozta katasztrófahelyzet következményeinek felszámolásában a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái. Mint azt Bagyura Zoltán alezredestől, az alakulatnál létrehozott operatív csoport parancsnokától megtudtuk: az alakulat harckocsi-zászlóaljának VT-72 típusú harckocsi vontatója néhány órával ezelőtt indult el, hogy kimentsen a hó fogságából egy súlyosan beteg kisfiút.

Egy T-72-es harckocsi a győri ipari parkba indult el, kettő pedig Kocs-Nagyigmánd-Komárom útvonalon a 13-as számú főúton próbálja meg kiszabadítani a hó fogságában rekedt autókat és az elakadt hókotrókat – tette hozzá az alezredes.

A tatai alakulatnál egyébként még két lánctalpas készenlétben áll, ezek a technikai eszközök várhatóan perceken belül elindulnak a Környe-Dad-Bokod-Pusztavám útvonalon, a hóátfúvásos utakon ragadt hóeltakarító járművek kimentésére.

14.00 

Kiszabadultak a lánctalpasok 

Kiszabadultak a hóból a hajmáskéri bázison lévő lánctalpasok, amelyek a tervek szerint fél háromkor a 8-as főúton indulnak el Várpalotára és ott várják meg a további pontos parancsokat – tudtuk meg Szausev Xéniától, az MH BHK kommunikációs főelőadójától.

14.30

Itt olvashatják a katonai meteorológia legfrissebb előrejelzését.

14.35

 

 Íme egy videó arról, hogyan vonulnak segíteni a tatai harckocsizók

14.50

Létfontosságú vérszállítmány 

Legfrissebb információnk szerint katonai gépjárművel szállítanak vért Székesfehérvárról a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházba. Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy, az MH ÖHP kommunikációs tisztjének tájékoztatása alapján a létfontosságú vérszállítmány fél órán belül megérkezik a rendeltetési helyére. A főhadnagy asszony azt is elmondta, hogy katonák visznek forró teát a tatai Tesco parkolójában várakozó embereknek.

14.51

Győri honvéd-helyzet

Fél kettőkor a 81-es főúton Töltéstava felé is megindult kettő honvédségi terepjáró tehergépjármű győri katonákkal a fülkéjében, hogy segítsen egy több, mint 40 utast szállító elakadt busznak. Később a 19-es úton rekedteket fogják vinni a kijelölt melegedő helyre a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei. Ahogy arról korábban már hírt adtunk, 12 órakor egy lánctalpas eszközzel, illetve egy terepjáró tehergépjárművel indultak a győri honvédek az M1-es autópálya 100-as lehajtójánál, a Pest felé vezető oldalon levő bőnyi felüljárójához, ahol egy elakadt tehergépjármű akadályozza a forgalmat – derül ki Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll zászlós közleményéből.

14.55

Logisztikus hó-statisztika

A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái délután három óráig összesen kilenc kamiont, egy autóbuszt, egy tűzoltóautót, egy rendőrautót, valamint tizennégy személygépkocsit húztak ki a hóból. A környező településekről három vesebeteget szállítottak be a siófoki dialízis központba – összegzett Kátai Róbert őrnagy, az alakulat kommunikációs tisztje.

15.01

Vöröskeresztes autót kísértek

A székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj egyik terepjáró tehergépkocsija egy vöröskeresztes autót kísért el az elmúlt órákban Mórig a szinte alig járható 81-es úton – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Kocsis Balázs százados, kommunikációs tiszt.

15.10 

Rendben megérkezett a „katonai” vérszállítmány Veszprémbe – tudtuk meg Draviczné Adamek Krisztina főhadnagytól.

15.21

Civilek és katonák együtt osztják a forró teát Tatán, a Tesco áruház parkolójában. A forró italt egy Unimog típusú tehergépkocsival juttatták el a helyszínre – tájékoztatta honlapunkat Petrovics Renáta, az MH 25. Klapka György Lövészdandár kommunikációs főelőadója.

15.22

Mentőautóval a fedélzeten

Megérkezett Székesfehérvárra az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred PTSZ harcjárműve, amely Igarpusztánál a sérülttel együtt a mentőautót is kimentette szorult helyzetéből. A városban a mentő már önállóan vitte el a beteget a kórházba – informálta a katonai sajtót Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt.

16.30 

Lánctalpas-körkép 

Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt, rövid helyzetjelentést adott honlapunknak a honvédségi lánctalpas járművek jelenlegi helyzetéről. Nagyigmánd és Ács között egy T-72-es harckocsi jelen pillanatban a felüljárót takarítja és kamion mentésében segédkezik. Másik két T-72-es Nagyigmánd és Komárom között, a 13-as úton végez mentesítési feladatokat.
Az M1-es autópálya 80-100 kilométer közötti szakaszán egy VT-72-es lánctalpas vontató személyeket ment, majd utána folytatni fogja az autópálya folyamatos tisztán tartását. Két T-72-es harckocsi Környe és Pusztavám között mentesíti az utakat. Környe kórházába PTSZ harcjármű szállít beteget. Egy honvédségi mentőautó pedig Bana községbe indult azért, hogy kórházba vigyen egy sérültet.

17.00 

Lánctalpasok Várpalotán 

Megérkezett a két lánctalpas PTSZ (képünkön fenn) Várpalotára – tudósította a helyszínről a honvedelem.hu-t Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó. Az MH BHK átvonuló nőtlen szállójáról a katasztrófavédelem munkatársai, a Tesco parkolójában állomásozó PTSZ-ekhez hozza az embereket, akiket onnan a honvédségi járművek szállítanak tovább Jásd és Tés településekre. (Képünkön alul). 

17.05 

„Ez a kötelességünk!” 

Több bajtársával egyetemben éjféltől egészen fél négyig volt szolgálatban Vincze István főtörzsőrmester, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szakasz-altisztje, aki egy Ural tehergépjármű gépkocsi-parancsnokaként segített a bajba jutott embereknek. 

Honlapunk kérdésére elmondta: a speciális feladatok ellátásához előzetesen mindennel el lettek látva, sőt, a téli ruházatot is elrendelték számukra.

„Eleinte a rossz látási viszonyokkal, széllel és hóval kellett küzdenünk. Olykor több méteres hóakadályokat is láttunk. Később a hó olvadni kezdett, majd visszafagyott és ezért aztán a jég okozott problémákat. Ahol az Ural nem ment el, ott mások sem igen próbálkoztak” – elevenítette fel az elmúlt órák eseményeit a logisztikus katona.

A főtörzsőrmester hangsúlyozta: a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a helyi hókotrókkal jól együttműködve szabadították ki a hóban ragadt buszokat, kamionokat és személyautókat.

„Örültek nekünk az emberek. Sokan voltak olyanok, akik már 13-14 órát töltöttek a gépjárműben, mire a helyszínre értünk. Úgy érzem, beleadtunk mindent, megtettük, amit lehetett. Ezért vagyunk, ez a kötelességünk” – mondta a főtörzsőrmester. 

17. 10

Páncélosok is segítik a mentést (Sajtótájékoztató)

Rendkívüli hóhelyzet az utakon – a katasztrófavédelem a honvédség segítségét kérte. Több tucat honvédségi jármű segíti a műszaki mentést a veszélyeztetett útszakaszokon – nyilatkozta a sajtó képviselőinek dr. Kádár Pál ezredes, a Magyar Honvédség műveleti csoportjának kijelölt vezetője március 15-én délután a Honvédelmi Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón.

T-72 esek, PTSZ-ek és egyéb terepjárók, valamint lánctalpas eszközök is részt vesznek a mentési munkában, illetve közreműködnek a védekezésben. Az ezredes kiemelte: a honvédség valamennyi felkérésnek eleget tudott tenni. Sok helyen nehézvontatók alkalmazására is szükség volt. „Katonáink dolgoznak folyamatosan, igyekeznek a károkat enyhíteni, illetve a lakosságot segíteni” – tette hozzá Kádár Pál.

Megtudtuk: ilyen helyzetekben minden esetben a katasztrófavédelemtől érkezik a felkérés. Tegnap este 22-órakor kapta a honvédség a riasztást. Az egységek aktívan részt vesznek a védekezésben, a téli veszélyhelyzet elhárítására kialakított tervek alapján megtörtént a személyzet mozgósítása, a munkacsoportok behívása, és ahogy a harcjárművezetők elfoglalták kijelölt helyüket, meg is kezdték a mentést.

Csütörtökön, az esti órákban már zajlottak a mentési munkálatok, buszok kiürítése, vérkészítmények, gyógyszerek szállítása. A legextrémebb feladatokra is akad példa, a mai napon dialízises betegeket kellett szállítani. Pápa térségében, valamint Tatán és környékén sok olyan baleset történt, amelyet sem a közútkezelő, sem a katasztrófavédelem nem tudott megfelelően kezelni, itt harckocsik bevetésére volt szükség a hófalba szorult gépjárművek kimentésére – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az M1-es autópályán jelen pillanatban is folyamatos a mentés – nyilatkozta az ezredes. Hozzátette: a kint lévő lánctalpas járművek nagyobb része itt folytat mentési feladatokat.

17.35 

Akiket a radarosok vittek haza 

Az MH 54. Veszprém Radarezred medinai radarszázadának katonái, Tamási környékéről összesen 75 embert szállítottak vissza a településre. Eközben a Veszprémben szolgálatot teljesítő honvédek a város buszpályaudvaráról vitték vissza Berhidára az ott várakozó utasokat, de Várpalotára is folyamatosan szállítják otthonaikba a környékben ragadt embereket – közölte honlapunkkal Péter Gergely hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje. 

17.35

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái, két terepjáró tehergépkocsival, autóbuszra váró embereket szállítottak Sörédről Székesfehérvárra. Egy harmadik gépjármű és személyzete pedig Fehérvárcsurgón segített a katasztrófavédelemnek, az elakadt autókat vontatták el az útból, hogy a közútkezelő munkatársai elkezdhessék az utak megtisztítását – tájékoztatott Kocsis Balázs százados, az alakulat kommunikációs tisztje.  

17.57

 

Így mentett mentőt a PTSZ (indexvideó)

18.05 

„Addig segítünk, ameddig kell” 

2013. március 15-én 17 óráig a Magyar Honvédség összesen húsz különböző katasztrófavédelmi feladatot fejezett be, melyben 27 különböző technikai eszköz és 56 fő vett részt. Tabiné Darabos Anna őrnagy, kommunikációs tiszt tájékoztatása alapján jelenleg huszonkilenc különböző feladat van folyamatban, amelyet 53 technikai eszköz és 153 fő hajt végre. Az őrnagy asszony közölte: a haderő addig nyújt segítséget a lakosságnak, amíg mindenki biztonságosan haza nem térhet otthonába. Hozzátette: mivel az időjárási front kelet felé halad, az abban a régióban települő katonai szervezeteknél is elrendelték a készenlétet.

18.10 

Várpalotán és a környékén rekedt civilekkel indul el hamarosan egy Ural tehergépjármű Székesfehérvárra – jelentkezett a teherautóról Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó. 

18.15

Teát osztottak Tatán

A szél és a hó fogságában rekedt sok autós a tatai autópálya lehajtónál, sokukat a közelben lévő bevásárlóközpont parkolójába terelték. Az MH Klapka György Lövészdandár katonái forró teával kínálták a járműveikben rekedt embereket. A járművek közt akadtak személyautók, buszok és tehergépjárművek is, voltak akik már órák óta vesztegeltek a hidegben, az emberek többsége nagy örömmel fogadta a katonák által felkínált teát – tájékoztatta honlapunkat Petrovics Renáta, a dandár kommunikációs főelőadója.


18.20

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred operatív csoportjától kapott információk szerint az alakulat készenléti ügyeletes vontató szolgálata az elmúlt órákban öt autót mentett ki Fejér megyében és kamionoknak is nyújtottak műszaki segítséget.

Mátyás Andrea, kommunikációs főelőadó hozzátette: Balogh Rezső mérnök őrnagy, logisztikai zászlóaljparancsnok vezetésével – többek közt Kiss Attila főtörzsőrmester és Szalai Gábor törzsőrmester közel 18 órás áldozatos, emberfeletti munkájának köszönhetően – az alakulat Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpontjának emberei sikeresen eljutottak a Várpalota melletti Nullapontra,  ahol a légtérirányításhoz szükséges adatok továbbításának folyamatosságát biztosítják.

18.40 

Két T-72-es befejezte technikai mentesítési feladatait a 13-as főúton és ezt követően Császár-Dad térségében folytatják a munkát – informált minket az MH Összhaderőnemi Parancsnokságról Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy, kommunikációs tiszt.

18.45 

Napi összefoglaló Győrből

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet március 15-én reggel vonták be a téli időjárás okozta rendkívüli helyzet elleni küzdelembe. Az érintett állományt azonnal kiértesítették – a katonák folyamatosan érkeztek a likócsi laktanyába. Konkrét feladatot 12 órakor rendelt el az elöljáró. Ennek megfelelően egy lánctalpas eszközzel, illetve egy terepjáró tehergépjárművel megindultak a győri honvédek az M1-es autópálya – 112-es lehajtójánál, a Pest felé vezető oldalon levő – bőnyi felüljárójához, ahol egy elakadt tehergépjármű akadályozta a forgalmat.

Fél kettőkor a 81-es főúton Töltéstava felé is megindult egy hótolásra alkalmas KRAZ és URAL teherautó, hogy járhatóvá tegye az utat, valamint, hogy segítsen egy több, mint 40 utast szállító elakadt busznak. A nap folyamán, a 19-es úton is végeztek takarítási munkákat az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei. Nagyszentjánosra orvost szállítottak, hogy a szakember az ott felállított ideiglenes melegedő helyen segíteni tudja az egészségügyi feladatok ellátását.

„A helyzet normalizálódásáig a győri katonák a nap 24 órájában fogják járni az utakat. Jelenleg az M1-es autópályán dolgoznak Bábolna, valamint a 19-es lehajtó környékén” – írta Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll zászlós.

18.47 

A PTSZ és a mentőautó 

„Hajnaltól kezdve a fehérvárcsurgói leágazónál dolgoztunk. Amikor visszaértünk a laktanyába, értesítettek minket, hogy készítsük fel a PTSZ-t, mert el kell vele indulnunk. Egy mentőautót kellett elhoznunk a fehérvárcsurgói kultúrház elől, amelyben idős bácsi feküdt. A meredek terepen nagyon nehezen birkóztunk meg a feladattal, de többszöri próbálkozás után végül sikerült a mentőautót eljuttatni Székesfehérvárra.” (Molnár Tibor szakaszvezető, MH. 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred, szerelő)

20.00 

Végre otthon

Az MH Bakony Harckiképző Központ Ural tehergépjárműi és PTSZ lánctalpasai rendben elértek Jásra, Tésre és Székesfehérvárra. Hajmáskérnél az E.ON Hungária Zrt. autóját mentették ki a katonák – szerencsére személyi sérülés nem történt. Mivel az időjárási körülmények lehetővé tették, a várpalotai katonák hazavitték az átmeneti szállón maradt lakosokat, Ősibe és Berhidára. A hír hallatán, miszerint honvédségi gépjármű indul a fenti településekre, többen jelentkeztek és így végül 20-25 ember térhetett haza épségben otthonába – írta honlapunknak Szausev Xénia, kommunikációs főelőadó.20.35

A bocskaisok is segítenek 

A keleti országrészben is dolgoznak a katonák a hóhelyzet következményeinek elhárításán. A debreceni alakulat egyenruhásai március 15-én aggregátorokkal, katonai teherautóval kapcsolódtak be a munkálatokba, amelyekben szombaton is részt vesznek majd. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is bekapcsolódott a rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzet elhárításába – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje.

Március 15-én délután két, aggregátorokat szállító jármű indult útnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándra és Bodroghalomra. Az aggregátorok a települések vízellátásához szükséges áramot állítják majd elő. A Hajdú-Bihar megyei Szerep községben a Bocskai-dandár katonái egy URAL katonai teherautóval az E.ON Energiaszolgáltató Kft. szakembereinek nyújtanak segítséget a leszakadt vezetékek visszaállításában.

Március 16-án egy PTSZ-M lánctalpas járművel indulnak útba a katonák a Kossuth laktanyából a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Ibrányba. Itt egy vízben álló magasfeszültségű távvezeték-oszlopot kell megközelíteni ahhoz, hogy a szakemberek el tudják hárítani a balesetveszélyt.

20.55 

Folyamatosan dolgoznak a T-72-es harckocsik 

Egy T-72-es Győr és Bőny között tisztítja az utat, míg másik két harcjármű a 13-as utat takarítja. Ugyancsak két harckocsi dolgozik Császár és Vérteskethely térségében – mondta Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy, kommunikációs tiszt. A főhadnagy közölte azt is, hogy a Magyar Honvédség összesen 440 darab matracot szállít a Tatabányán kijelölt átmeneti melegedő helyekre.

21.45 

Tél tábornok ellen küzdenek a pápai bázisrepülőtér katonái is 

Embertelen küzdelem folyt ma az orkán erejű, jeges szélben, hogy az utakon rekedt, árokba csúszott autósokat, kamionokat az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái kimentsék a hó és orkán erejű szél fogságából. Pápa és térsége településeinek jó része vált járhatatlanná a hóátfúvások és jeges utak miatt. Az éjszakai órákban kezdte meg működését az MH Pápa Bázisrepülőtér Operatív Csoportja, hogy eszközeivel és kijelölt állományával segítséget nyújtson a bajba jutottaknak – írta közleményében Soproniné Szabó Éva zászlós, a repülőtér kommunikációs altisztje.

Tájékoztatása szerint a város közeli falvakban élő veseelégtelenségben szenvedő betegek nem tudtak eljutni a szükséges dialízis kezelésre, ezért a bázisrepülőtér egy tehergépjárművel sietett segítségükre. A helyzetre jellemző, hogy az Ural is elakadt a nagy hóban, ezért másikat kellett küldeni a kimentéséhez.

A katonák, Tóbiás Sándor őrnagy vezetésével értek el a nehezen megközelíthető betegekhez, hogy azok időben megkapják a számukra szükséges, létfontosságú ellátást. A platóra felsegített betegeket honvédségi plédekkel igyekeztek kényelmesebb körülmények közé helyezni, ami nem volt egyszerű feladat, mivel a ponyván kívül addig semmi sem védte az embereket. Szabó Zsolt törzsőrmester és Lukács Tamás törzsőrmester segítségével sikerült a magas járműre feljuttatni a mozgásukban is korlátozott időseket. Takácsiban a helyi lakosok hoztak létrát, hogy biztonságosan tudják feljuttatni a gépjárműre az ellátásra szorulókat.

A mentési munkálatokat Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka és az ügyeleti szolgálat állománya irányította a laktanya Hadműveleti Központjából.

A zászlós asszony közölte azt is: este hét órakor Nagytevelre kellett kimenniük a katonáknak egy szintén dialízis kezelésre váró betegért. Őt a pápai Gróf Esterházy Kórház sürgősségi osztályára szállították.

22.00 

„Nagyon, de nagyon hosszú nap volt” 

Tóth József szakaszvezető, az MH 54. Veszprém Radarezred gépjárművezetője hajnali kettőkor indult először útnak bajtársaival a végtelennek tetsző hómezőn.

„A látási viszonyokat el lehet képzelni, ha annyit mondok: a sötétben vízszintesen hordta a havat a szél” – mondta Tóth József szakaszvezető.

Hajnalban először Zirc és Olaszfalu környékéről vittek be dialízis kezelésre váró betegeket a veszprémi kórházba, majd kora délelőtt Berhida és Pétfürdő térségéből négy újabb beteg jutott honvédségi úton a nagyon fontos orvosi kezeléshez. Mint kiderült, hóátfúvás miatt egy ízben, rövid időre ők is elakadtak.

„A betegek a körülményekhez képest jól utaztak és nagyon hálásak voltak, hogy ilyen ítéletidőben is be tudtuk őket hozni a kórházba. Kétségtelen, hogy embert – katonát próbáló, nagyon, de nagyon hosszú nap volt” – összegzett kérdésünkre a szakaszvezető.

23.10

Tata: még nem ért véget a nap

Hosszú volt a péntek a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katasztrófavédelmi feladatokba bevont csaknem negyven katona számára és még nem ért véget, hiszen a segítségnyújtásra kijelölt munkacsoportok még nem érkeztek vissza a laktanyába – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Futó Péter őrnagy, az alakulatnál létrehozott operatív csoport parancsnoka.

Hozzátette: a délelőtti órákban feladatvégzésre kirendelt VT-72-es harckocsi vontató és személyzete jelenleg Komáromnál dolgozik, a 13-as számú főutat és az autópályát igyekeznek járhatóvá tenni. A vontatót két T-72-es segíti, ezek az eszközök korábban Nagyigmánd és az autópálya között dolgoztak, ahol egy sávot megtisztítottak, azaz elvontatták az elakadt kamionokat, gépjárműveket.

Megtudtuk: a napközben a győri ipari parkba útnak indított harckocsi jelenleg – a helyi tűzoltókkal együttműködve – Győr és Bőny között menti a főúton elakadt gépjárműveket. Két harckocsi pedig Környe, Császár, Vérteskethely és Pusztavám térségében segít a bajba jutott járműveken és utasaikon.

Egy egészségügyi csoportot is kirendeltek a tatai laktanyából, nekik a nap során több, komoly sérült ellátásában is segédkezniük kellett. Banán egy súlyos koponyasérült állapotát stabilizálták, majd szállították át Ácsra, ahol további ellátásra átadták az Országos Mentőszolgálat szakembereinek. Ácson pedig egy autóbalesetben a kezén megsérült férfit kellett ellátniuk – mondta Futó őrnagy, akitől megtudtuk azt is, hogy a nap folyamán a város egyik bevásárlóközpontjának parkolójában forró teát osztottak azoknak, akik az autópályáról letérve ott találtak menedéket. Ezt megelőzően pedig – még a reggeli órákban – száz készletnyi fektetési anyagot, azaz matracot, huzatot, lepedőt és takarót juttattak el a városban található Kőkúti Általános Iskolába.

Az esti órákban Tatabányára is kellett fektetési anyagot szállítaniuk a tatai katonáknak – tette hozzá az elhangzottakhoz Petrovics Renáta, az alakulat kommunikációs főelőadója. A Földi Imre Sportcsarnokban kialakított átmeneti melegedő szállásra, valamint a Ságvári Endre Általános Iskolába, a Bárdos László Gimnáziumba, illetve a Váci Mihály Általános Iskolába két részletben összesen 440 ágybetétet, huzatot, takarót és lepedőt szállítottak ki tehergépkocsik segítségével.

A tatai katonák szombati feladatokról szólva Futó Péter őrnagy kiemelte: vélhetően tovább folytatják azokat a munkákat, amelyeket pénteken elkezdtek, de természetesen egyéb más feladatokra is készen állnak.

23.27

Hende Csaba: rendkívül büszke vagyok a katonák helytállására

Hende Csaba honvédelmi miniszter rendkívül büszke a magyar katonák nehéz időjárási körülmények között végzett munkájára, helytállására. A tárcavezető a szlovéniai Lendváról hazafelé tartva, péntek este telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

Hende Csaba a helyi magyarság meghívásának eleget téve vett részt a nemzeti ünnep alkalmából rendezett megemlékezésen, valamint szlovén partnerével folytat kétoldalú megbeszélést. A miniszter azt mondta, „rendkívül elégedett azzal az önfeláldozó teljesítménnyel és munkával, amit a Magyar Honvédség katonái az elmúlt napon végeztek”. A miniszter megköszönte a katonák helytállását.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya péntek este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a honvédség éjszaka is folytatja a mentést, a lánctalpasok takarítják az utakat. A késő esti órákban a Győr és Bőny közötti útszakasz, valamint a 13-as út takarítását kezdték meg a harckocsik, illetve Császár és Vérteskethely térségében segítik a munkálatokat. Egy tatabányai helyszínen azoknak, akik nem tudtak hazatérni otthonukba, a Magyar Honvédség 440 matracot, illetve takarót biztosít – írta a minisztérium.

23:46


Így vonultak a PTSZ-ek Várpalotán

00.31

Az M1-esen folyamatos a katonai jelenlét

Az M1-es autópálya térségében továbbra is folyamatos a katonai jelenlét az éjszaka folyamán, ám a többi, a katasztrófavédelmi feladatba bevont katona hamarosan visszaérkezik a laktanyákba, hogy pihenjen. Természetesen azonban a készenlétet továbbra is fenntartják, azaz, ha újabb feladat érkezik, a katonák rövid időn belül készen állnak annak végrehajtására – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztje hozzátette: március 15-én, pénteken mintegy 150 katona vett részt a segítségnyújtásban.

A szombati teendőkről egyelőre csak azt lehet tudni, hogy tovább folytatják már megkezdett feladatokat. Illetve a debreceni székhelyű MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban hajtanak végre egy speciális feladatot: egy vízben álló magasfeszültségű távvezeték-oszlopot kell megközelíteniük PTSZ lánctalpas kétéltűjükkel, hogy a szakemberek el tudják hárítani a balesetveszélyt.

(További képeinkért kattintson a képgalériára, amely szintén folyamatosan frissül!)


Írták: Szausev Xénia, Kálmánfi Gábor, Szűcs László, Kovács Dániel, Draveczki-Ury Ádám, Petrovics Renáta, Füzes Judith, MTI
Fotók: Facebook, Petrovics Renáta, Szausev Xénia, Pintér László (veol.hu), MH PBRT, Zrínyi Média archív és illusztráció
www.honvedelem.hu

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .