SZOLÁR RENDSZEREK

HÍREK | Nincs hozzászólás

Újra itt a NYÁR és a napsütés nem csak a szívünket melegítheti fel!

Használjuk fel a nap nyújtotta energia lehetőségeket!

Tisztában van vele, hogy ha a Földre érkező napsugarak teljes egészét felhasználhatnánk valamilyen módon, akkor az egy óra alatti napsütésből a Föld egy egész évi áramellátását biztosíthatnánk?

Nem tudja milyen módon juthat hozzá az értékes napenergiához?

Szolár rendszerekről szóló anyagunk segít Önnek tájékozódni, megismerheti belőle a napelem és a napkollektor működési elvét, továbbá a megvalósítást biztosító kamatmentes hitelről is informálódhat.

 

SZOLÁR RENDSZER BEMUTATÁSA

NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

  • Napelem
  • Napkollektor

NAPELEM

pastedGraphic.png

Működési elv:

A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Az energia átalakítását félvezető anyag (szilícium) végzi el úgy, hogy a sugárzás villamos töltéseket hoz létre. Ezeket a töltéseket a kialakított villamos tér szétválasztja, és így a külső áramelvezető kontaktusokon keresztül ezek elvezethetők. A NAPELEM PANEL a nap energiájából egyenáramot állít elő, amit az INVERTER alakít át a háztartásban is használható váltakozó árammá.

Elengedhetetlen elem a rendszer működéséhez a NAPSÜTÉS. Magyarországon ÁTLAGOSAN 1800-2000 napsütéses órával számolhatunk évente. 

A napelemek a Napból érkező fény segítségével termelnek energiát. A napelemes rendszer által megtermelt energia egyenáramú, és feszültsége függ a napelemek fajtájától és számától. Ez az energia ebben a formában még nem alkalmas arra, hogy háztartásunkat energiával lássuk el, és arra sem, hogy vissza tudjuk táplálni az elektromos hálózatba. Egy inverter berendezésre van szükségünk ahhoz, hogy ezt az energiát megfelelő minőségű villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé) alakítsuk át.

Ezek után lehetőségünk nyílik a közvetlen felhasználásra, abban az esetben, ha fogyasztásunk van, azt közvetlenül a saját rendszerünkből fedezzük. Tavasszal, nyáron, ősszel, szép időben többet termelünk, mint amit felhasználunk, ilyen esetekben van segítségünkre a SZALDÓ MÉRŐÓRA, hiszen amit fogyasztásunkon felül termelünk, azt visszatápláljuk a hálózatba, aminek mennyiségét az oda-vissza mérő óra méri. Abban az esetben pedig, amikor a fogyasztásunk nagyobb, mint a megtermelt, a hálózatból vesszük a szükséges áramot.

Típusai:

 1.  Amorf Szilícium napelem

pastedGraphic_1.png

 2.  Monokristályos napelem

pastedGraphic_2.png

 3.  Polikristályos napelem

pastedGraphic_3.png

HOVA TELEPÍTSÜK?

A legjobb, a déli fekvésű, 45 fokos dőlésszögű tető.

Elsősorban a ház tetejére érdemes telepíteni napelemes rendszert, hiszen annak dőlése megfelelő arra, hogy a napelem panelek ideálisan termeljenek.

Az ideális tájolás Déli, de D-Ny és D-K is megfelelő. Sőt a teljesen keleti vagy a teljesen nyugati tájolás mellet is elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát.

pastedGraphic_4.png