SZOLÁR RENDSZEREK

HÍREK | Nincs hozzászólás

Újra itt a NYÁR és a napsütés nem csak a szívünket melegítheti fel!

Használjuk fel a nap nyújtotta energia lehetőségeket!

Tisztában van vele, hogy ha a Földre érkező napsugarak teljes egészét felhasználhatnánk valamilyen módon, akkor az egy óra alatti napsütésből a Föld egy egész évi áramellátását biztosíthatnánk?

Nem tudja milyen módon juthat hozzá az értékes napenergiához?

Szolár rendszerekről szóló anyagunk segít Önnek tájékozódni, megismerheti belőle a napelem és a napkollektor működési elvét, továbbá a megvalósítást biztosító kamatmentes hitelről is informálódhat.

 

SZOLÁR RENDSZER BEMUTATÁSA

NAPENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI

 • Napelem
 • Napkollektor

NAPELEM

pastedGraphic.png

Működési elv:

A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Az energia átalakítását félvezető anyag (szilícium) végzi el úgy, hogy a sugárzás villamos töltéseket hoz létre. Ezeket a töltéseket a kialakított villamos tér szétválasztja, és így a külső áramelvezető kontaktusokon keresztül ezek elvezethetők. A NAPELEM PANEL a nap energiájából egyenáramot állít elő, amit az INVERTER alakít át a háztartásban is használható váltakozó árammá.

Elengedhetetlen elem a rendszer működéséhez a NAPSÜTÉS. Magyarországon ÁTLAGOSAN 1800-2000 napsütéses órával számolhatunk évente. 

A napelemek a Napból érkező fény segítségével termelnek energiát. A napelemes rendszer által megtermelt energia egyenáramú, és feszültsége függ a napelemek fajtájától és számától. Ez az energia ebben a formában még nem alkalmas arra, hogy háztartásunkat energiával lássuk el, és arra sem, hogy vissza tudjuk táplálni az elektromos hálózatba. Egy inverter berendezésre van szükségünk ahhoz, hogy ezt az energiát megfelelő minőségű villamos energiává (230V, 50Hz váltakozó feszültséggé) alakítsuk át.

Ezek után lehetőségünk nyílik a közvetlen felhasználásra, abban az esetben, ha fogyasztásunk van, azt közvetlenül a saját rendszerünkből fedezzük. Tavasszal, nyáron, ősszel, szép időben többet termelünk, mint amit felhasználunk, ilyen esetekben van segítségünkre a SZALDÓ MÉRŐÓRA, hiszen amit fogyasztásunkon felül termelünk, azt visszatápláljuk a hálózatba, aminek mennyiségét az oda-vissza mérő óra méri. Abban az esetben pedig, amikor a fogyasztásunk nagyobb, mint a megtermelt, a hálózatból vesszük a szükséges áramot.

Típusai:

 1.  Amorf Szilícium napelem

pastedGraphic_1.png

 2.  Monokristályos napelem

pastedGraphic_2.png

 3.  Polikristályos napelem

pastedGraphic_3.png

HOVA TELEPÍTSÜK?

A legjobb, a déli fekvésű, 45 fokos dőlésszögű tető.

Elsősorban a ház tetejére érdemes telepíteni napelemes rendszert, hiszen annak dőlése megfelelő arra, hogy a napelem panelek ideálisan termeljenek.

Az ideális tájolás Déli, de D-Ny és D-K is megfelelő. Sőt a teljesen keleti vagy a teljesen nyugati tájolás mellet is elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát.

pastedGraphic_4.png

Előnyök:

 • Állami támogatás igényelhető
 • Háza értéke nő, könnyebben eladhatóvá válik
 • Fenntartható energiaforrás
 • Nincs káros anyag kibocsátás, környezetét nem szennyezi
 • Tetőtér hőmérséklete 3-5 C°-kal csökkenhet

Elszámolás az áramszolgáltatók felé hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetében:

Abban az esetben, ha az elszámolási időszakon belül a fogyasztás nagyobb a termelésnél, a különbözetet számlázzák ki nekünk az aktuális fogyasztási áron. Amennyiben a fogyasztásunk megegyezik a napelemes rendszer által történt termeléssel, a jelenlegi jogszabály alapján nem keletkezik fizetési kötelezettségünk. Végül pedig, ha több elektromos áramot termeltünk vissza a rendszerbe, mint a fogyasztásunk, akkor többlettermelés az évi átlagos termékár megközelítőleg 50%-ával kerül elszámolásra.

Napkollektor

Mi a napkollektor?
A napkollektor a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.


Hogyan működik a napkollektor?

A napkollektor a nap sugaraiból érkező hőt használja fel meleg víz előállítására, ami használati meleg vízként, vagy fűtésrásegítésre használható. A napkollektor egy olyan hő csapda, amelybe bejut a napfény, benne elnyelődik, miközben felmelegíti a napkollektor csöveiben keringő folyadékot vagy légnemű anyagot. A napsugárzás által a napkollektorban felmelegedett folyadékot egy szivattyú keringteti, így elszállítva a hőt a napkollektorból egy hőcserélőhöz. A hőcserélő egy tartályban van, ahol a folyadék átadja hőjét a tartály vizének, ami ettől felmelegszik.

 pastedGraphic_5.png

Típusai:

 1. Vákumcsöves
 2. Síkkolektor

1. Vákumcsöves kollektor

Az egész napkollektor lelke pedig a vákuumcső, amelyben vákuum szigetelni a hőátadó csövet. A hőátadó csőben alkoholos, alacsony hőmérsékleten párolgó folyadék van, amely a napsugárzás hatására felmelegszik, gőz halmazállapotba kerül, majd felszáll az osztó-gyűjtőbe, ott pedig lecsapódik és átadja a hőt a keringetőcsőben áramló víznek.

pastedGraphic_6.pngpastedGraphic_7.png

2.  Síkkollektor

A napkollektorok legelterjedtebb, legismertebb változata, egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt szerkezet, melyben egy jó fényelnyelő képességű lemezre erősített csőkígyó található. A keletkezett hőenergiát a csővezetékben keringtetett hő átadó folyadék szállítja. A ma kapható jó minőségű síkkollektorok akár 20-30 évig  is működnek.
Mindez egy hőszigetelt alumínium keretbe van elhelyezve

pastedGraphic_8.png

Síkkollektor típusok:

 pastedGraphic_9.png

 pastedGraphic_10.png

 pastedGraphic_11.png

 pastedGraphic_12.png

A felsorolt tulajdonságok alapján rézlemez-rézcső abszorber anyagú, vastagított belső hőszigetelésű (2…3 cm helyett 5 cm-es), beázástól védett (tömítő gumi-profil ne legyen az üveg alsó éle felett), antireflex bevonatú, nagyfelületű síkkollektort javasoljuk.

SZOLÁR TÁROLÓ

Típusai:

 • külső csőkígyós
 • belső csőkígyós

Magyarországon szinte mindenki a belső csőkígyós indirekt napenergia bojlereket alkalmazza. Pedig energetikailag ennél rosszabbat nem is igazán lehetne alkalmazni a szolártechnikában! Ennek a legrosszabb a hatásfoka!

A NAP főleg a déli órák körüli időpontokban süt. A szolárkörben, tehát a csőkígyós hőcserélő primer oldalán ekkor van áramlás. Viszont ugyanebben az időben senki nincs otthon, senki nem nyit ki melegvizes csaptelepet, így a bojlertérben, azaz a belső csőkígyó szekunder oldalán szinte nincs is áramlás! Csak icike-picike gravitációs áramlások lesznek a bojleren belül. Emiatt a csőkígyós hőcserélő teljesítménye nem 30 kW, hanem kb. 0,5 kW! A hőcserélő nem tudja átadni a napkollektoroktól érkező hőt a bojlerbe, hanem a hő óriási %-a a visszatérőn át visszajut a napkollektorba, amitől pedig megemelkedik a napkollektor előremenő hőmérséklete is.

Minél magasabb hőmérséklet van a napkollektoron belül, annál rosszabb lesz a napkollektor hatásfoka!

Legjobb megoldásként a külső hőcserélős és szivattyús fűtésű rétegtároló alkalmazását javasoljuk, ami egyébként a nagyobb projekteknél sokkal olcsóbb is mint a zománcozott indirekt bojler, továbbá nem csak a használati meleg vízre lehet rákötni, hanem a fűtés rásegítésére is.

Igénybe vehető támogatások, kamatmentes kölcsön

Program kódja Megnevezése Alany Benyújtási határidő
VEKOP-5.2.1-17 (Közép-Magyarországi régió)

GINOP 8.4.1/A-17 (Közép-Magyarországi régión kivül)                       

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó kamatmentes hitel (Támogatás mértéke: 90 %) Természetes személyek,
Társasház,
Lakásszövetkezet
2022.12.31.

Kamatmentes kölcsön igényelhető a Magyar Fejlesztési Banknál:

https://www.mfb.hu/maganszemelyek/lakossagi-energiahatekonysagi-hitel-t32-p32

Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 milliótársasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

A Saját Forrás elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A Saját Forrásba a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeg bizonyos esetekben beszámításra kerülhet. A Hitelprogram során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei, így különösen az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap másolata beszerzésének költsége, az értékbecslés díja, valamint az energetikai tanúsítvány és az ingatlanbiztosítás díja a Saját Forrás terhére is elszámolhatók.

Utófinanszírozásra tehát lehetőség van, de ahogy az előzőekből is kitűnik, meghatározott szabályok mellett. A finanszírozás másik formája a szállítói finanszírozás. Ebben az esetben a folyósítás közvetlenül a szállító számlájára történik, így ez esetben a végső felhasználónak nem kell előre kifizetnie a számlákat.

 

 

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .