Nyakunkon az újabb választási kampány

HÍREK | Nincs hozzászólás

Hétfőtől kezdik kiküldeni az értesítőket a május 25-i EP-választásokra. Kezdődik az aláírásgyűjtés is, eddig 34 pártot vettek nyilvántartásba

2014. évi európai választások
2014. május 22-25. Európai Parlament

Hétfőtől kaphatják meg a pártok az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az európai parlamenti (EP) képviselők májusi választására az aláírásgyűjtés. Az induláshoz fejenként 20 ezer érvényes támogató aláírást kell gyűjteniük a pártoknak április 22-én 16 óráig. A Nemzeti Választási Bizottság eddig 34 pártot vett nyilvántartásba.

Hétfőtől kezdik kézbesíteni az EP-választásról szóló értesítőket a választók számára. Az értesítők nyomtatása pénteken kezdődött, a Magyar Posta kézbesíti.

Az értesítőket legkésőbb április 14-éig postázzák a 8 millió választópolgárnak. Ha valaki nem kap ilyet, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.a

Az értesítőből derül ki a szavazás helye, ideje, és hogy melyik választókerületben, településen, szavazókörben gyakorolhatja választójogát.

Az EP-választáson nemcsak itteni lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, hanem a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak, ha kérik. Ilyenek összesen körülbelül 100 ezren élnek Magyarországon, a Nemzeti Választási Iroda már tájékoztatta őket. Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, az május 15-éig kérheti a törlését ebből, és ebben az esetben mégis az anyaországában szavazhat.

Az ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül szinte bárhol lehet gyűjteni, kivéve az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Nem szabad ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben sem.

Csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása.

www.origo.hu

  • Magyarország dióhéjban
  • Bevezetés-a-2014-es-európai-parlamenti-választásokba

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .