NAV – SAJTÓKÖZLEMÉNY – Támogatói adománnyal rendelkező…

HÍREK

Budapest, 2014. január 22.

Támogatói adománnyal rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári tagok szja- bevallását nem készítheti el munkaadójuk

Az önkéntes kölcsönös pénztári tag egyéni számláján jóváírt támogatói adomány egyéb jövedelemként adóköteles. Az ezen a jogcímen megszerzett jövedelem után az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell a magánszemélynek megfizetnie.

A 2013. évtől változás, hogy a támogatói adomány után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a magánszemélyeknek. Mivel az említett egészségügyi hozzájárulást az adózóknak kell megfizetni, ezért a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást a jövedelem 78%-a után kell kiszámítani.

Fontos tudni, hogy a változás miatt a 2013. adóévre vonatkozóan a támogatói adományban részesülő személyek munkáltatói adómegállapítást, illetve az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallást nem kérhetnek, bevallási kötelezettségüknek a 1353 számú személyi jövedelemadó bevallással kell eleget tenniük.

A nyomtatvány kitöltésében segítséget nyújt a 1353 számú bevalláshoz kapcsolódó kitöltő program, mely a www.nav.gov.hu honlapon a „Kiemelt témák” kategóriában található „SZJA” menüpont használatával néhány kattintással telepíthető.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága