Május 1-től hatályos a gyermekeket az eddigieknél fokozottabban óvó KRESZ

HÍREK | Nincs hozzászólás

Május 1-től a gyermekek fokozott védelme érdekében módosultak a KRESZ egyes előírásai.

A KRESZ-módosítás legfőbb oka, hogy az uniós és a hazai közlekedési szabályzásban is előtérbe került a védtelen közlekedők, köztük a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetének javítása.

kresz

Az óvodások, általános iskolások még nem rendelkeznek minden, a biztonságos közlekedéshez szükséges ismerettel és tapasztalattal. A statisztikai adatok szerint 2011-ben 1580 14 év alatti gyermek sérült meg közúti balesetben. Ezért a jogszabályalkotók szabályozási eszközökkel is indokoltnak tartották felhívni a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy a gyermekekre fokozottan ügyeljenek.

Az új szabályok értelmében párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. Ezt a jármű bekapcsolt vészvillogóval kell, hogy jelezze.

Gyermekszállító autóbusznak minősül minden olyan, nem menetrend szerint közlekedő jármű, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű tábla, valamint „gyermekszállítás” felirattal vagy táblával jelöltek meg. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük.

Új előírás hogy a „Gyermekek” tábla, az alá helyezett kiegészítő jelzőtáblán feltüntetett távolságon belül – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.  A táblát kizárólag olyan helyszíneken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell (pl. iskolák, óvodák környékén).

A módosítások ismerete és betartása elsősorban a gyermekek életének megóvása miatt ajánlott, de aki az új szabályokat megszegi akár 5-150 ezer forintos szabálysértési bírságra is számíthat. Aki balesetet okoz rendelkezés megszegésével, azt a büntető törvénykönyv szerint vonhatják felelősségre.

www.kormanyhivatal.hu

Címke:  

Szóljon hozzá!

©2013 idStudio & SMThemes.com

  .