Idén először mutatta meg magát a tél

HÍREK

A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak az ónos eső okozta károk felszámolásán. A legkritikusabb helyzet Pest megye, illetve a főváros magasabban fekvő részein alakult ki. Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Budapest és Pest megye mellett Komárom-Esztergom, Heves és Nógrád megye egyes településeinek lakói maradtak áram nélkül.

Pest megyében tegnap két település áramellátása megszűnt, miután egy húsz kilovoltos és egy 0,4 kilovoltos középfeszültségű hálózat megsemmisült. Dobogókőn a kórházban, egy hospice intézményben, illetve két befogadó-melegedőhelyként kialakított szálláshelyen az elektromos ellátást aggregátorokkal biztosították. Pilisszentlélek település áramellátása teljes egészében aggregátorokkal történik. A szolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Azokon a településeken, amelyeken áramellátási problémák vannak, a rendőrök, a közterület-felügyelők és a polgárőrök folyamatosan járőröztek a közbiztonság fenntartása érdekében.

A fővárosi hivatásos tűzoltók az éjjeli és a hajnali órákban is folytatták az ónos eső okozta károk felszámolását a budai és a pesti oldalon egyaránt. A letört faágak több helyen elektromos, vagy távközlési vezetékeket rongáltak meg. A tizenkettedik kerületi Hármashatárhegyi úton két elakadt gépkocsi öt utasát kellett kiszabadítaniuk az egységeknek. Az Irhás ároknál az utcán végighaladva távolították el a tűzoltók a fák veszélyesen megdőlt ágait. A Költő utcában egy fa egy ház tetejére dőlt, több utcát pedig elzártak az úttestre kidőlt fák. A főváros pesti oldalán leginkább a tizenhetedik kerületben okoztak gondot a kidőlt fák. A Postamester és a Sáránd utca kereszteződésében az úttestre kidőlt fát még a tömegközlekedési járatok indulása előtt eltávolították a tűzoltók a hajnali órákban. A munkát később a Sáránd utcában folytatták, ahol egy fa ága vezetékre dőlt. A Nyomdász utcában egy meggyfát kellett eltávolítani az útról. Az egységek jelenleg is folyamatosan dolgoznak. Budapest második és tizenkettedik kerületében több helyen is komoly gondokat okozott az időjárás, voltak szakaszok, amelyeken időlegesen nem lehetett közlekedni. A fővárosi katasztrófavédelem befogadóhelyet működtetett, de végül az ott élők többsége tűzoltói és rendőri segítséggel hazajutott. Budapesten is problémák voltak az áramellátásban, tegnap este rövid ideig több mint 62 ezer fogyasztónál szünetelt a szolgáltatás, este tíz körül már „csak” 6300 fogyasztónál nem volt áram.

Az ónos eső miatt a Mátrában is fák dőltek ki, ágak szakadtak le, útakadályt képezve. Mátraháza és Parádsasvár között lezárták a 24. sz. főutat, valamint a kékesi bekötőút és a 2408 számú összekötő útnak a Mátrakeresztestől a 24. sz. főútig terjedő szakaszát. A térségben két helyen van áramszünet a leszakadt vezetékek miatt: Parád és Parádóhuta egy részén, illetve Parádsasvár teljes területén, összesen 672 fogyasztóhelyen, valamint Galyatető-Mátraszentimre térségében, itt 174 fogyasztóhelyen nincs szolgáltatás.

Szintén üzemzavar van Nógrád megyében, Salgótarján-Mátraszele térségében egy húsz kilovoltos vonal hibásodott meg, ami több mint 1800 fogyasztót érint.

Az ország 37 településén voltak áramellátási problémák: Mende, Sülysáp, Tápiószentmárton, Tápiószecső, Tápióság, Úri, Pánd, Tápióbicske, Kóka, Kerepes, Mogyoród, Veresegyház, Valkó, Dány, Pécel, Isaszeg, Gödöllő, Nagytarcsa, Kistarcsa, Piliscsaba, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Pilisszentiván, Gyömrő, Maglód, Bénye, Káva, Pilis, Gomba, Nyáregyháza, Pilisszentkereszt, Dobogókő, Csomád, Kóspallag, Verőce, Szokolya és Szentendre egyes részei maradtak áram nélkül hosszabb, rövidebb időre. A szolgáltatás biztosítása érdekében a katasztrófavédelem felvette a kapcsolatot a szolgáltatókkal, a szakemberek folyamatosan dolgoztak és dolgoznak jelenleg is. Jelenleg 21 településen végzik még a károk felszámolását, ez valamivel több mint 18 ezer 600 fogyasztási helyet érint. Az áramszolgáltatás helyreállítása folyamatos, kedd reggelre várhatóan több településen helyreáll a szolgáltatás. A szolgáltatási zavar érintette a Kistarcsán működő kórházat is, ahol tartalék áramforrásról biztosították az áramellátást.

Fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás a vasúti közlekedésben is, Pest megyében és a fővárosban is vesztegeltek egyes járatok. A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan tartották a kapcsolatot a vasúttársaság munkatársaival a pályaszakaszokon jelentkező fennakadások felszámolása érdekében. A nyílt pályaszakaszokon rekedt utasokat az egységek leszállították a járművekről és lehetőség szerint gondoskodtak elszállításukról. A nyílt vasúti pályán vonatok huzamosabb ideig nem tartózkodtak, a szerelvények a legközelebbi állomásra eljutottak. Pest megyében a gyömrői vasútállomáson két gyorsvonat 175 utassal, a maglódi vasútállomáson egy gyorsvonat 140 fővel, a mendei vasútállomáson két személyvonat 100 utassal, a sülysápi állomáson egy gyorsvonat 80 utassal, míg a tápiószecsői vasútállomáson egy gyorsvonat utasok nélkül várakozott. A szerelvényeket a pálya megtisztítását követően tovább engedték. A gyömrői vasútállomáson kinyitották az állomás várótermét az utazó közönség számára. Gyömrő és Sülysáp között dízelmozdonnyal vontatták át a vasúti szerelvényeket. A villamos felsővezetéket Gyömrő és Sülysáp után helyreállították, így a vonatok elektromos vontatással tudtak továbbhaladni. Budapesten a Keleti Pályaudvarról a fővárosi tömegközlekedési társaság mentesítő autóbuszai szállították Szolnokra az utasokat.

A mai napon csapadék főként északkeleten várható, átlagosan 3-8 milliméter. Az alacsonyabban fekvő területeken és az Észak-Alföldön elsősorban eső, ónos eső és havas eső is várható, míg a hegyekben és Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén havazás valószínű. A lehulló, vizes hó vastagsága síkvidéken várhatóan nem haladja meg az 5 centimétert. A magasabban fekvő területeken, elsősorban 300 méter fölött lehet napközben gyenge ónos eső vagy ónos szitálás.

Kérjük, hogy kísérje figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a met.hu címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a utinform.hu -n olvashat. Kérjük figyeljék közleményeinket!

www.katasztrofavedelem.hu

©2013 idStudio & SMThemes.com